Grupa Biedronki Edukacja Dzielnicy Wawer Warszawa

Dzielnica Wawer

Przedszkole nr 110 im. Warszawskiej Syrenki

Oddział zamiejscowy w Szkole Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi nr 216 "Klonowego Liścia"

Nauczycielki:

Monka Wiśniewska

Mon.Wisniewska@eduwarszawa.pl

 

Magdalena Horoń-Panfil

M.Horon@eduwarszawa.pl

 

Marzena Zakrzewska

MarzenaZakrzewska@eduwarszawa.pl

Zamierzenia dydaktyczno-wychowawcze - wrzesień

  1. Rok przedszkolny się zaczyna
  2. Umiem dbać o swoje bezpieczeństwo
  3. Nasze emocje
  4. Jesień w ogrodzie
  • rozwijanie umiejętności wypowiadania się na określony temat, doskonalenie umiejętności słuchania ze zrozumieniem, nawiązywanie relacji rówieśniczych,
  • doskonalenie umiejętności orientacji w schemacie ciała, przeliczania, klasyfikacji,
  • rozwijanie sprawności i małej motoryki,
  • ćwiczenie umiejętności uprzejmego zwracania się do innych, nawiązywanie relacji rówieśniczych, formułowanie zasad obowiązujących w przedszkolu i grupie,
  • zapoznanie z osobami pracującymi w przedszkolu, wdrażanie do uważnego słuchania opowiadania, ćwiczenie umiejętności klasyfikacji,
  • rozwijanie szacunku do wszystkich osób pracujących w przedszkolu,
  • poznanie zasad bezpieczeństwa i bezpiecznych sposobów spędzania czasu na placu zabaw,
  • ćwiczenie zauważania związków przyczynowo-skutkowych, dokonywanie analizy sylabowej i koordynacji wzrokowo-ruchowej,
  • poznanie słów oznaczających przeciwieństwa, rozwijanie umiejętności analizy sylabowej i uważnego słuchania, rozwijanie współpracy, integracja grupy, rozwijanie dbałości o innych,
  • wzbogacenie wiadomości n/t rozpoznawania i przeżywania emocji,
  • poznanie sposobów bezpiecznego przechodzenia przez jezdnię, poznanie niektórych znaków drogowych, kształtowanie umiejętności odwzorowywania,
  • kształcenie słuchu muzycznego, nabieranie wiary we własne umiejętności muzyczne, rozwijanie wrażliwości na potrzeby innych dzieci,
  • zapoznanie ze znakiem graficznym cyfry 1 i litery O, o,
  • rozpoznaje i wymienia pierwsze oznaki jesieni,
  • bierze udział w przygotowaniu przetworów na zimę – mus owocowy.