Jadłospis
Poniedziałek, 08.12.2025
Śniadanie: Kakao na mleku do picia, pieczywo mieszane z masłem śmietankowym, kiełbaska krakowska, ser żółty, szpinak, papryka, herbatka owocowa (alergeny: 1, 7)
Obiad: Krupnik, gulasz z szynki z kaszą gryczaną i warzywami, kiszony ogórek, kompot jabłko – gruszka (alergeny: 1)
Podwieczorek: Bułeczka pełnoziarnista z pomidorowym twarożkiem i kiełkami, mandarynka, napar z hibiskusa z jabłkiem (alergeny: 1, 7)
Wtorek, 09.12.2025
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem śmietankowym, pasta twarogowa ze szczypiorkiem, schab pieczony, kiełki, pomidor, herbatka owocowa (alergeny: 1, 4, 7)
Obiad: Barszczyk czerwony z ziemniakami, udzik z kurczaka pieczony z imbirem, ryż curry, surówka z białej kapusty z kukurydzą, kompot wieloowocowy (alergeny: 1, 7)
Podwieczorek: Czekoladowy pudding owsiany z wiórkami kokosa, kukurydziane kręciołki, herbatka ziołowa (alergeny: 1, 7)
Środa, 10.12.2025
Śniadanie: Owsianka na mleku, pieczywo mieszane z masłem śmietankowym, jajko na twardo, polędwica sopocka, ogórek, rucola, herbatka owocowa (alergeny: 1, 3, 7)
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, kotlet mielony z pieca, ziemniaki, buraczki na ciepło, kompot wieloowocowy (alergeny: 1, 3, 7)
Podwieczorek: Musik owocowy, słomka ptysiowa z ziarnami, bawarka z wanilią, cynamonem i kardamonem (alergeny: 1, 7)
Czwartek, 11.12.2025
Śniadanie: Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem śmietankowym, pieczona pierś z indyka, hummus klasyczny, rzodkiewka, roszponka, herbatka owocowa (alergeny: 1, 6, 7)
Obiad: Zupa szczawiowa z jajkiem, kopytka z salsą warzywną, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą i marchewką, kompot wieloowocowy (alergeny: 1, 7, 9)
Podwieczorek: Bułeczka bankietowa z pieczonym schabem, ogórek do chrupania, napar z czystka (alergeny: 1, 7)
Piątek, 12.12.2025
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem śmietankowym, ser żółty, pasztecik drobiowy, ogórek kiszony, szpinak, herbatka owocowa (alergeny: 1, 7)
Obiad: Rosół z literowym makaronem, sola w cieście naleśnikowym, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy (alergeny: 1, 3, 4, 7)
Podwieczorek: Racuszki z dynią i bananem, jabłko, herbatka żurawinowa (alergeny: 1, 3, 7)
Lista alergenów pokarmowych:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień,
owies lub ich odmiany hybrydowe.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy
Queensland, a także produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w
przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do
spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.