Jadłospis Edukacja Dzielnicy Wawer Warszawa

Dzielnica Wawer

Przedszkole nr 110 im. Warszawskiej Syrenki

Poniedziałek, 21.07.2025

Śniadanie: Mleko z miodem, pieczywo mieszane z masłem, kiełbaska żywiecka /ser żółty, szpinak, ogórek, herbatka owocowa (alergeny: 1, 6, 7)

Obiad: Letnia zupa jarzynowa, makaronowe sprężynki w sosie truflowym  z szynką, kompot jabłkowo - gruszkowy (alergeny: 1, 3, 7)

Podwieczorek: Chałka z masłem i domowymi powidłami, truskawki, napar z hibiskusa  (alergeny: 1, 7)

Wtorek, 22.07.2025

Śniadanie: Płatki kukurydziane, pieczywo mieszane z masłem, pasta twarogowa /schab pieczony, szpinak, pomidor, herbatka owocowa (alergeny: 1, 7)

Obiad: Zupa krem szpinakowy z zielonym groszkiem i grzankami, pałeczki z kurczaka pieczone, ryż curry, surówka z białej kapusty z koperkiem, kompot wieloowocowy  (alergeny: 1, 7)

Podwieczorek: Serek waniliowy, paluchy otrębowe, napar ziołowy (alergeny: 1, 7)

Środa, 23.07.2025

Śniadanie: Kawa Inka, pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka/parowaniec drożdżowy z truskawką, szpinak, ogórek małosolny, herbatka owocowa (alergeny: 1, 3, 7)

Obiad: Pomidorowa z ryżem, kotlecik wieprzowy w słonecznej panierce, ziemniaki, mini marchewka, kompot wieloowocowy (alergeny: 1, 3, 7)

Podwieczorek: Rogalik półfrancuski z polewą z gorzkiej czekolady, banan, herbatka owocowa (alergeny: 1, 7)

Czwartek, 24.07.2025

ŚniadanieKasza manna, pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna z wędzonym kurczakiem /szynka staropolska, rukola, pomidor, herbatka owocowa (alergeny: 1, 3, 4, 7)

ObiadBarszczyk czerwony z ziemniakami, pierogi z serem i jogurtowo – owocowym sosem, kompot wieloowocowy (alergeny: 1, 7)

Podwieczorek: Grahamka z pieczonym schabem, ogórek do chrupania, lemoniada rabarbarowa (alergeny: 1, 7)

Piątek, 25.07.2025

Śniadanie: Kakao, pieczywo mieszane z masłem, twarożek waniliowy/pasztecik drobiowy, ogórek świeży, roszponka, herbatka owocowa (alergeny: 1, 7)

Obiad: Bulion z kaszą kuskus i drobiowymi kluseczkami, dorsz zapiekany marchewką i porem, ziemniaki, kalafior gotowany, kompot wieloowocowy (alergeny: 1, 3, 4, 7)

Podwieczorek: Gofry z domowym dżemem truskawkowym i sosem jogurtowym, owoc, woda z cytryną i miętą (alergeny: 1, 3, 7)

                                                                                                                                                                                             

Lista alergenów pokarmowych:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe.

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

3. Jaja i produkty pochodne.

 4. Ryby i produkty pochodne.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).

8. Orzechy: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne.

9. Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne.